Herenstraat niet afsluiten maar rustiger maken: VVD Teylingen wil verkeersproeven Herenstraat Voorhout.

Tijdens de raadsvergadering van 30 mei 2024 heeft de fractie van VVD Teylingen een voorstel aangekondigd om verkeersproeven uit te voeren in de Herenstraat in Voorhout. Naar aanleiding van de 2020 vastgestelde centrumvisie zijn recent door de gemeente de centrumplannen per dorp in Teylingen gepresenteerd. Daarin staat onder andere voor Voorhout dat de Herenstraat zal worden afgesloten voor doorgaand verkeer.

In het voorstel dringt de lokale VVD fractie aan om in de Kopgroep Voorhout, de participatiegroep voor het Centrumplan Voorhout, verkeersproeven uit te werken die minder ver gaan dan het volledig afsluiten van de Herenstraat. Hierbij kan gedacht worden aan het plaatsen van snelheidsremmende plantenbakken of andere verkeersremmende maatregelen. Zo kan worden gemeten hiermee het doorgaande verkeer in de Herenstraat afneemt zonder dat de bereikbaarheid van het centrum daar onder lijdt.

“Voorhouters maken zich zorgen om de afsluiting van de Herenstraat maar hebben ook veel ideeën om de Herenstraat verkeersveiliger en rustiger te maken, zonder dat de straat helemaal afgesloten hoeft te worden. Laten we die ideeën eerst uitwerken en uitvoeren met verkeersproeven.” Aldus VVD raadslid Martijn de Ruiter.

In het centrum van Sassenheim zijn in het verleden verkeersproeven gedaan. De evaluatie van deze pilots levert veel inzichten op naar de effectiviteit van en het draagvlak voor de maatregelen. Zulke proeven zijn in Voorhout nooit gedaan en kunnen volgens de VVD voor meer draagvlak voor de centrumplannen van Voorhout zorgen. De motie zal worden besproken tijdens de Commissie Ruimte van 11 juni 2024.