De maidenspeech van Heleen!

Afgelopen donderdag heeft Heleen als nieuw raadslid haar maidenspeech gehouden tijdens de raadsvergadering. Zij ging in op de veranderingen tussen het raadslidmaatschap nu in vergelijking met de tijd dat zij eerder politiek actief was (onder andere als wethouder in Oegstgeest) tot 2004. Daarbij benadrukte Heleen het super te vinden om het raadslidmaatschap op te pakken.

Zo sprak Heleen onder meer:

''En dan nu anno 2024. De griffie weet ons op het laatste moment nog van informatie te voorzien, iedere dag ontvangen wij mails tot 2 uur voor de vergadering, wij zijn met elkaar heel goed in het produceren van letters, we appen tijdens de vergadering om te overleggen en stellen enorm veel technische vragen. De letterbrij komt als een tsunami over ons heen. Het is heel makkelijk om zaken de ether in te gooien en bij een tekst van max 160 tekens moet je soms ook wat info achterhouden. Filmpjes bieden dan soms uitkomst maar daar kun je ook in knippen. En als klap op de vuurpijl hebben we nu Artificial Intelligence (AI), de kunstmatige intelligentie wat het leven er nog makkelijker op zou moeten maken.  

Maar wat mis ik dan.... Het gesprek, de werkelijke interesse, de nuance en de reflectie voordat je op de verzendknop drukt, is dit wel echt nodig? 

Maar niet getreurd, er zijn door de snelle communicatie ook mooie ontwikkelingen gaande. 

De bewonersparticipatie heeft een belangrijke ontwikkeling door gemaakt. Vanuit mijn huidige werk en nu als raadslid kan ik wel zeggen dat er veel meer naar bewoners geluisterd wordt, er zijn meer mogelijkheden om je mening kenbaar te maken, alhoewel dat soms niet zo gevoeld wordt.  

Mee praten betekent niet dat je ook je zin krijgt. Het werk van een raadslid is het afwegen van het algemeen belang versus het persoonlijke belang.'' 


Bekijk de hele speech hier.