Geen lastenverzwaring zonder bezuinigingen

Het college van Teylingen heeft een sluitende begroting aangeleverd. De VVD is tevreden met deze begroting, die een balans vindt in bezuinigingen en lastenverzwaring. Ja, het is wel meer dan even slikken dat de OZB met meer dan 10% omhoog gaat. Naast de (flinke) inflatiecorrectie van 9% bleek er ook nog een verdere verhoging nodig. Hoewel de VVD daar doorgaans een tegenstander van is, konden we nu niet anders doordat er een fors financieel tekort van ruim € 1,7 miljoen voor Teylingen in 2024 voorzienbaar was. De VVD heeft ingezet op het eerst kritisch kijken naar de eigen uitgaven, naar bezuinigingen, voordat er naar stijging van de OZB werd gekeken. Daardoor konden ruim € 1,5 miljoen van de kosten gedekt worden door besparingen en ombuigingen, waardoor een stijging van de OZB alleen nodig is om de resterende € 2 ton te dekken.

De lastenverzwaring raakt iedereen, direct of indirect, in Teylingen. Laten we niet uit het oog verliezen dat er veel geld om gaat in Teylingen, en wij in staat zijn met deze begroting de kwaliteit van leven in Teylingen op niveau te houden. En ja, dat blijven we doen in Teylingen. Zowel op sportief gebied, op het gebied van groen, op gebied van gezondheid en ook in de inrichting van onze straten en dorpscentra. Daar is de VVD trots op en dat moet ook zo blijven. De voorgestelde bezuinigingen worden gevonden in het sociaal domein, welke zeer reëel zijn aangezien het sociaal domein een groot deel beslaat van de begroting

Het is voor de VVD van belang dat ook in de toekomst deze balans gevonden blijft worden in het behouden van onze kwaliteit van leven in Teylingen en bestendige financiën. Een balans tussen bezuinigingen, ombuigingen en eventueel ook beperkte lastenverzwaringen.

Laten we als Teylingen wel even stilstaan bij het feit dat veel gemeenten zo ver niet zijn! Veel gemeenten hebben nog lang niet een sluitende begroting. Een beetje trots op de gemeente mogen we dus wel zijn. De VVD weet dat er over 2 jaar grote financiële uitdagingen op alle gemeenten afkomen, Teylingen niet uitgezonderd. Het is daarom dat onze goede uitgangspositie blijven behouden en we gezonde financiën houden, zonder dat de kosten de pan uit rijzen voor inwoners en ondernemers.

 

Frank Beijk, fractievoorzitter VVD Teylingen