VVD Teylingen in de bres voor meer betaalbare starterswoningen

De VVD Teylingen ziet mogelijkheden voor meer kleinere appartementen, die door een lagere prijsklasse voor starters geschikt zijn. Naar aanleiding van een wooninitiatief in de Zaanstreek zetten raadslid Frank Beijk en kandidaat-raadslid Stefanie de Voogd zich hiervoor in Teylingen in.

Uit een artikel over een wooninitiatief in de Zaanstreek, waarbij de 21-jarige Mirte met een idee voor betaalbare starterswoningen kwam en daar de gemeente Zaanstad mee benaderde, bleek dat er binnen 48 uur al ruim 300 aanmeldingen voor waren. Het initiatief ‘Home to Start’ gaat om woningen van 50 vierkante meter die in een fabriek worden gebouwd en waar geen projectontwikkelaar aan te pas hoeft te komen. Het idee van de woningen werd getoond tijdens de Dutch Design Week, waarbij een woning van 50 vierkante meter in drie verdiepingen wordt gebouwd, waardoor er minder grond nodig is.

Gezien de woningmarkt ook in Teylingen krap is en de VVD Teylingen graag in mogelijkheden denkt, zien zij een dergelijk initiatief ook voor zich in Teylingen. Waar de VVD centraal stelt zich in te zetten voor alle soorten woningen: van woningen in de goedkope, middel dure en dure sector en van koop tot huur, voor starters tot doorstromers, zien zij in het Zaanse initiatief zeker kansen voor alternatieve woningen gericht op jongeren / starters.

De 27-jarige Stefanie de Voogd, kandidaat-raadslid op plek 3 van de VVD Teylingen en zelf ook starter op de woningmarkt, heeft naar aanleiding van het artikel contact gezocht met de Zaanse initiatiefnemer Mirte om haar te vragen naar haar ervaringen. Ook in Teylingen moeten er immers meer kleinere appartementen worden gebouwd, ook al moet het wel betaalbaar blijven.

Raadslid Frank Beijk zette zich de afgelopen jaren al actief in voor meer woningen in Teylingen: “Hoewel onze gemeente al jarenlang de meeste woningen bouwt in de regio is dat niet genoeg. De nood onder starters is groot. Zo wil de VVD meer dan 1.150 woningen bouwen in Nieuw Boekhorst en met dit soort nieuwe formules kan dat wellicht nog meer worden (ook op andere plekken in Teylingen), terwijl we toch mooie en groene wijken kunnen bouwen”.

VVD-wethouder Wonen, Marlies Volten, over het initiatief: “De VVD wil graag woningen voor iedereen realiseren en ‘Home to Start’ zou voor starters een optie kunnen zijn”.