Regie over energie

Donderdagavond heeft de gemeenteraad in Teylingen ingestemd met de plannen van de coalitiepartijen over de Regionale Energiestrategie (RES). De RES is een manier om regionaal samen te werken aan de energietransitie. De VVD zet nu in op zogenoemde 'no regret'-maatregelen, informatievoorzieningen over verduurzaming voor inwoners en aanvullend onderzoek tot 2025. Zo kan, volgens VVD raadslid Verhoeve, uiterlijk in 2025 een weloverwogen besluit genomen worden hoe Teylingen, op enige wijze, verduurzaamd kan worden zonder de regie over de energietransitie te verliezen.

De VVD heeft samen met D66 en Trilokaal een amendement ingediend over de RES. Hier heeft een ruime meerderheid van de gemeenteraad mee ingestemd. “De verduurzaming van Teylingen is een enorm complexe opgave, terwijl er nog geen grondig participatietraject heeft plaatsgevonden. Bovendien moet de milieueffectenrapportage nog verschijnen en zal marktconsultatie over kernenergie dit jaar nog plaatsvinden. De gemeente Teylingen heeft ook nog geen actueel beeld van de benodigde hoeveelheid duurzaam opgewekte energie. Omdat de maatregelen een grote impact kunnen hebben op het landschap en ieders welzijn, is zorgvuldigheid op zijn plaats”, aldus raadslid Verhoeve. 

De VVD Teylingen heeft in de commissie DEB van 20 mei jl. wel haar voorkeur uitgesproken om geen windmolens en zonneweides in Teylingen te realiseren. De liberalen zijn van mening dat je moet kijken waar, wat, wanneer het beste kan en dat er in de randstad voor dit soort middelen weinig mogelijkheden zijn. “Desalniettemin ligt er een grote opgave waar ieder haar verantwoordelijkheid moet nemen. De VVD gaat de onderzoeken afwachten en op basis daarvan een besluit nemen. Gelukkig staan de technologische ontwikkelingen niet stil en hebben wij er vertrouwen in dat onder andere windmolens van circa 200 meter niet nodig zullen zijn”, aldus VVD raadslid Verhoeve.