De kreet om hulp voor wat betreft de kwaliteit van het park Overbosch

De VVD heeft kennis genomen van de kreet om hulp voor wat betreft de kwaliteit van het park Overbosch in Voorhout. Dit speciale park heeft een mooie vijver en mede hierdoor genieten veel inwoners van Voorhout van dit park en de waterpartij. Probleem is echter wel dat de waterkwaliteit, door de stilstand en niet verbonden zijn met ander water, langzaam achteruitgaat.

De vrijwilligers die zich inzetten voor de kwaliteit van dit park, inclusief de vijver, hebben daarom een voorstel opgesteld. En willen over dit voorstel met de gemeente in gesprek over de kwaliteit van het water van de vijver. 

De VVD heeft mede daarom vragen aan het college gesteld, die meer inzicht moet geven in de problematiek en de mogelijke gewenste vervolgacties. 

 

1.      Heeft het college kennis genomen van het schrijven van de Stichting Vrienden van het Overbosch?

 

2.      Kan het college verklaren waarom enerzijds in het schrijven van de stichting gerept wordt van goede samenwerking, maar anderzijds dit ‘verzoek’ direct aan de raad gestuurd wordt, waarmee de indruk kan ontstaan dat het college hiermee gepasseerd wordt of hier kennelijk al eerder negatief op heeft gereageerd?

 

3.      Kan het college bevestigen dat de vijver in een ongewenste situatie zit – door gebrek aan vers water er een dringende noodzaak is voor verbetering van de waterkwaliteit?

 

4.      Kan het college aangeven hoe de taakverdeling tussen de gemeente en de Stichting Vrienden van het Overbosch er uit ziet v.w.b. het onderhoud van dit park (incl. de vijver), zowel qua soorten taken als financiële uitgaven van de gemeente tbv dit park?

 

5.      Stichting Vrienden van het Overbosch geeft aan wat de oplossing volgens hen zou zijn om de waterkwaliteit structureel te verbeteren. Kan het college deze oplossing onderschrijven? Zo nee, waarom niet?

 

6.      Stichting Vrienden van het Overbosch geeft in het schrijven aan dat 25% van de gemaakte kosten voor deze werkzaamheden gefinancierd zullen worden uit het Groenfonds van de Provincie Zuid-Holland. Kan het college beamen dat deze subsidie inderdaad is toegezegd?

 

7.      Kan het college beamen dat de stichting al langer met ambtenaren van HLT samenwerkt met als doel uitbaggeren te combineren met het uitgraven?

 

8.      Kan het college beamen dat dit uitbaggeren door de gemeente gepland is voor februari 2021?

 

9.      De stichting geeft aan dat het project begroot is op ongeveer € 51.700. Kan het college beamen of dit klopt? Zo nee, waar is deze begroting dan op gebaseerd en wat zijn volgens het college de kosten van uitgraven (naar de nabij gelegen vaart) en baggeren?

 

10.  In het schrijven van de stichting lijkt niet onomstotelijk duidelijk welke partij welke kosten zal of kan dragen. Kan het college ingaan op de financiële verdeling die de Stichting voorstelt?

 

11.  De stichting stelt verder dat “de gemeente Teylingen dankzij de samenwerking met de Stichting voor de projecten ‘Baggeren’ en ‘Creëren van de Blauwe Long’ zo ook gebruik kan maken van de subsidie voor 25% van de kosten”. Kan het college dit beamen? Zo nee, kan het college aangeven wat dan wel de financiële last zal zijn voor de gemeente?

 

12.  Indien de vijver aangesloten wordt op dit boezemwater, heeft dit gevolgen voor de onderhoudstaken van de gemeente? En zo ja, welke?

 

13.  Kan het college beamen dat Hoogheemraadschap Rijnland akkoord gaat met het verbinden van de vijver met de nabij gelegen vaart?

 

 

Wanneer de beantwoording vanuit het college tot ons is gekomen, zullen wij jullie verder op de hoogte houden.

 

Vriendelijke groeten,

 

VVD-fractie Teylingen