Column Bas Brekelmans

Liberaal

 

Al vanaf jongs af aan heb ik een hekel aan als ik iets MOET doen. Of het nou die verplichte blokfluit les was, of het als enige van mijn vrienden al om twaalf uur thuis moeten zijn, ik baalde altijd als ik niet de vrijheid had om te kiezen. En eigenlijk heb ik dat nog steeds. Herkent u dat gevoel? Dat vervelende idee dat anderen voor u bepalen wat goed voor u is? Ja? Dan schuilt er wellicht een liberaal in u.

 

Liberaal zijn betekent voor mij dat je vrij wil zijn om je eigen keuzes te maken. Om je eigen leven vorm te geven zoals je dat zelf wil. Er zijn natuurlijk wel grenzen aan die persoonlijke vrijheid. De vrijheid van de een mag de vrijheid van de ander niet belemmeren. Daar trekken liberalen de grens.

 

Als u zich hierin herkent, dan voelt u ook wel aan dat liberalen niks moeten hebben van teveel overheidsbemoeienis, van onnodige regeltjes, van bureaucratie, van een groot ambtelijk apparaat, noem maar op. De overheid moet zo klein mogelijk zijn. Dat heeft ook het voordeel dat er weinig belastinggeld voor nodig is. Lage lasten is niet voor niets een van de terugkerende thema‚Äôs voor de VVD. Omdat liberalen zo veel mogelijk vrijheid voor iedereen nastreven, is een kenmerk ook dat ze tolerantie en verdraagzaamheid belangrijk vinden. De ware vrije mens laat ook anderen vrij.

 

Natuurlijk valt er nog veel meer te zeggen over het liberalisme en de VVD, zoals het belang dat ze hechten aan verantwoordelijkheid, socialerechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Het begint bij vrijheid. Spreekt u dit ook aan? Stem dan VVD!

 

Bas Brekelmans

Lijsttrekker VVD Teylingen