VVD Teylingen geschrokken van windparken Giessenlande en Vianen

Afgelopen zaterdag 24 februari hebben kandidaat raadsleden van VVD Teylingen samen met het Comité tegen Dreiging Windmolens AKZO een bezoek gebracht aan windpark Giessenwind en windpark Autena in Giessenlande en Vianen. De turbines in die twee parken hebben een hoogte van respectievelijk 150 en 165,5 meter. Aanleiding voor het bezoek zijn de plannen van AkzoNobel om twee windturbines van mogelijk zelfs 175 meter hoogte te plaatsen op hun eigen terrein in Sassenheim.

"Als je onder een turbine staat met een ontzagwekkende hoogte van 165,5 meter sta je echt versteld. Het geluid dat vrijkomt, een constante zoem gecombineerd met het geluid van windvlaag, maakt direct duidelijk waarom dit niet wenselijk is in bewoond gebied. En dan te bedenken dat de turbines bij de Akzo nog hoger zouden worden dan deze", aldus kandidaat raadslid Hidde Verhoeve. Eén van de omwonenden, Frans Neuman van het Comité tegen Dreiging Windmolens AKZO, benadrukt dat dit precies is waar hij bang voor is. Indien deze turbines geplaatst worden, wordt zijn leefomgeving ook zwaar aangetast. Het geluid, de slagschaduw en het enorme en continue bewegende beeld is voortdurend aanwezig en veroorzaakt een heel onrustige sfeer.

Wethouder Bas Brekelmans, tevens lijsttrekker voor VVD Teylingen, is geschrokken van de omvang en het geluid van deze turbines. "We kennen allemaal de turbines wel bij Burgerveen langs de A4/A44, hier vlak bij Teylingen, maar die zijn maar 85m hoog. We wilden als VVD Teylingen wel eens met eigen ogen en oren ervaren wat het betekent als ze net zo hoog zijn als wat AKZO van plan is neer te zetten. Maar daar schrokken we toch wel even van! Vanaf tien kilometer waren ze heel goed te zien en hoe dichter we bijkwamen, hoe imposanter het werd. In de directe omgeving was er geen ontkomen aan, je voelt de aanwezigheid gewoon. We hebben nu ook zelf het constante geluid kunnen horen, de enorme slagschaduwen zien zwiepen over de weilanden en het onrustige gevoel ervaren van hele grote draaiende  glasvezel bladen die de horizon domineren.” Hij vervolgt: “VVD Teylingen is overigens niet tegen windmolens, alleen de locatie bij de Akzo Nobel zo direct aan de rand van ons dorp is volgens ons niet geschikt om zulke hoge turbines te realiseren. Deze jongens zijn echt veel en veel hoger dan we hier in de regio kennen, en zullen het leefklimaat voor de betrokken inwoners, het karakter van ons landschap en het aangezicht van de horizon in de Bollenstreek enorm vervuilen. Er zijn heel veel andere mogelijkheden voor Akzo om net zo’n belangrijke bijdrage aan duurzaamheid te leveren. Denk aan het sponsoren van twee van zulke windturbines, maar dan op zee, of het investeren in duizenden zonnepanelen op daken van bedrijven.