Jelmer Bode


Stem Jelmer, voor een kleinere en efficiëntere Gemeente


Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Jelmer Bode-Dapsy, geboren en getogen in Sassenheim. Sinds een aantal jaar woonachtig in Voorhout, eerst in het Clustergebouw en nu op de Engelse Tuin. In het dagelijkse leven werk ik sinds kort als Financial Controller bij de ANWB waarbij ik mee werk aan het verbeteren van de financiële processen. In het verleden heb ik gewerkt bij EY en Deloitte waarbij ik ook te maken had met gemeenten.


Wanneer is jouw interesse in de gemeenteraad gewekt?

De gemeenteraad heeft mij altijd getrokken, maar nooit gedacht dat ik mij kandidaat zou stellen. Ik heb toen ik werkte bij EY en later Deloitte, jaarrekeningcontroles gedaan voor gemeenten. Dit heeft mijn interesse verder aangewakkerd om ook aan de andere kant van de tafel te willen zitten, want door alle controle zie je enorm veel verschillende ‘keukens’ en ook al denk ik dat wij het in Teylingen het enorm goed doen, moeten wij er voor zorgen dat deze lijn zich ook doorzet.


Waar wil jij je voor inzetten als je in de gemeenteraad zit?

Ik geloof dat onze financiën binnen Teylingen sterk zijn, maar niet efficiënt. Gezien de stijging in de zorgkosten wil ik intensief gaan kijken naar de efficiëntie van deze financiën. Hogere zorgkosten in de toekomst vind ik geen enkel probleem, maar dan moet wel de kwaliteit geleverd worden die wij als samenleving wenselijk achten en de middelen moeten op de meest efficiënte manier besteed zijn.


Waarom past de VVD bij jou?

De VVD gaat uit van de kracht van de individu en de maatschappij zelf. Ik geloof dat de overheid enkel ons moet ondersteunen met het sociale minimum en met ons moet faciliteren in zelfontplooiing, maar de keuzes vooral bij de individu laten. Een individu kan zich het beste ontplooien en gelukkig voelen bij weinig bemoeienis en veel vrijheid.


Wat is jouw favoriete plek in Teylingen?

Ik voel mij het best op de Kagerdreef en de polder erachter. Ik ben daar opgegroeid en mij ouders en enkele vrienden wonen daar nog steeds. Ik heb een geweldige jeugd in deze omgeving gehad en ook al woon ik zelf nu in Voorhout, de Kagerdreef voelt nog steeds als thuiskomen.